Vanaf april 2013 werken Straco Heerenveen en Tolsma Tanks nauw samen. De Heerenveense producent van brandstoftanks heeft voor het laten stralen en primeren van haar EnergyTanks voor Straco gekozen. Hemelsbreed liggen de twee Heerenveense bedrijven dicht bij elkaar. Brabant Groep Nieuws informeert bij Jorn Tolsma, engineer bij Tolsma Tankbouw, naar de samenwerking met Straco. Jorn is sinds 2008 actief in het familiebedrijf Tolsma Tanks, dat zich al ruim zestien jaar toelegt op de productie van mobiele en stationaire brandstoftanks.

Welke tanks gaat Straco voor jullie behandelen?
“Het gaat om onze EnergyTanks; stationaire cilindrische tanks met een inhoud van 1.150 tot 26.000 liter. Dit type tanks wordt gebruikt om olie of andere brandstoffen in op te slaan. Je vindt ze terug in de agrarische sector, op het erf van een boer, maar ook in de industrie en automotive.”

Waarom hebben jullie Straco benaderd voor het stralen en primeren?
“Natuurlijk is het handig dat Straco in Heerenveen zit, maar wat vooral prettig is, is de manier waarop Straco onder leiding van Guus van Gulik openstaat voor nieuwe ideeën. Ze zijn flexibel en denken mee in het proces. Zo was het noodzakelijk om voor het stralen en primeren van onze tanks het KIWA certificaat te behalen, zoals ook alle andere onderdelen van het productieproces zijn gecertificeerd. Daar heeft Straco goed aan meegewerkt, waardoor zij nu onderdeel zijn van ons productieproces voor de EnergyTanks. We vullen elkaar aan. Zo hebben wij de machine aan Straco kunnen leveren waarmee de EnergyTanks makkelijk gedraaid kunnen worden. Het gaat over en weer; een samenspel.”

Hoe gaat dat samenspel praktisch in zijn werk?
“Zodra de cilindrische EnergyTank bij ons in productie gaat, geven we Straco een productieorder voor het stralen en primeren, inclusief een datum van levering. Zo ontstaat een continue workflow. Nadat de tank het proces bij Straco heeft doorlopen, komt de tank terug naar ons voor het aflakken in de juiste kleur. Alle kleuren zijn mogelijk. Na al deze processen te hebben doorlopen, is de tank klaar voor gebruik. De levensduur is zo´n vijftien jaar.”
Wat is de kracht van de samenwerking?
“Dat is de wederzijdse openheid. De interesse in elkaars werkprocessen om het voor elkaar zo makkelijk mogelijk te maken.”
www.tolsmatankbouw.nl


Project details
  • 19 april 2013Date: